Oops…i did it again!

Vooral vrouwen hebben last van conflictvermijdend gedrag. Ze passen zich continu aan ten koste van zichzelf. Ze willen zo graag “aardig” gevonden worden. Mannen gaan hier heel anders mee om. Het ene moment staan ze tegen elkaar te schreeuwen, gooien alle frustratie er lekker uit om vervolgens gezellig een biertje met je te drinken alsof je beste maatjes bent. Niks meer aan de hand. Vrouwen zijn 5 jaar nadien nog steeds gefrustreed en boos en weten je ook nog in detail te vertellen waarom!

Dus moet je keuzes maken. Hoe ga je met een conflict om en is jouw interpretatie van het conflict de enige juiste? Je hebt immers altijd de feitelijke en de emotionele waarheid. Het lijkt wel of vrouwen alleen vanuit emoties denken en handelen en mannen heldere feiten op tafel gooien. Ik zou zo graag een weekje man willen zijn!

Wil je eigenlijk wel in de rol van conflictvermijder blijven en het diep van binnen laten etteren tot in de eeuwigheid? Gunst dat is pas vermoeiend. Je kunt je afvragen wat de waarde van een vriendschap is als je toch nooit open durft te zijn. Zijn vriendschappen tussen vrouwen derhalve minder oprecht dan die van mannen? Weer zo’n vraag waar ik niet lekker uitkom. Ik ben iemand die hoort wat er eigenlijk niet gezegd wordt, onmiddelijk een signaal oppikt en interpreteert. Ook niet goed want wie zegt me of ik gelijk heb als ik het niet bespreekbaar maak!? Een handicap of een zegen deze hooggevoeligheid? Het mag ook niet zo zijn dat we alles er uit gooien zonde over de gevoelens van de ander na te denken. Tja…maar hoe moet het dan met dat conflictvermijdend gedoe?

Volgens Edith Egers, schrijfster van het boek De keuze, psycholoog en een van de weinige nog in leven zijnde Holocaustoverlevende, is de sleutel om te ontsnappen uit de gevangenis van vermijding bij je gevoel te komen en te onthouden dat gevoel slechts een gevoel is, het is niet je identiteit. Echter zolang je je gevoelens vermijdt, ontken je de realiteit. Hou op je te verzetten of te verstoppen tegen je gevoel, omarm het zoals het is en neem je verantwoordelijkheid voor je gevoelens.

Kijk hier kan ik echt wat mee enne oefening baart kunst…..dus is er nog hoop.

Deel dit stuk:

Share on facebook
Delen via Facebook
Share on twitter
Delen via Twitter
Share on whatsapp
Delen via WhatsApp
Share on linkedin
Delen via LinkedIn
Share on email
Delen via Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *